Tort z kremem maślanym

Stary przepis na tort, który robiłam jeszcze w szkole średniej

Ciasto:

  • 1 szkl. cukru
  • 1 i 1/3 szkl. mąki krupczatki
  • 1/3 łyżki proszku do pieczenia
  • 6-7 jaj

Krem:

  • 200 g masła
  • 200 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 biały budyń (ugotowany)

Nasączenie:

  • 1 szkl. wody
  • 1 cytryna
  • 1-2 łyżki spirytusu

Ciasto:

  • Żółtka ubić z cukrem na krem, dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać z pianą z białek.
  • Piec ok. 40 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.

Krem:

  • Tłuszcz ubić na krem z cukrem i żółtkami. Dodać ugotowany budyń, a po połączeniu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem.
  • Krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać sok z cytryny, a do drugiej kakao.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*