Piernik wg Gesslerowej

  • 30 dkg miodu,
  • 3 łyżki masła,
  • 6 dkg kakao,
  • 15 dkg cukru,
  • 3–4 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników

 

Gotować miód, cukier, masło i kakao na małym ogniu 15–20 minut. Dodać przyprawę.

  • 15 dkg cukru,
  • białka z 9 jaj,
  • 30 dkg mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 dkg kakao,
  • bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie i laskowe, śliwki kalifornijskie – 15 dkg każdego,
  • powidła śliwkowe do przełożenia

 

Ubić pianę z białek. Dodać cukier i wlać ostudzoną masę piernikową. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i wrzucić 3/4 bakalii. Wlać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec w temperaturze 190°C przez 30 minut. Po ostudzeniu przekroić blat na pół. Przełożyć powidłami śliwkowymi i nakryć drugą połową blatu. Oblać masą czekoladową i posypać wierzch pozostałymi bakaliami.

Masa czekoladowa

  • 2 szklanki śmietany,
  • szklanka cukru,
  • 3–4 łyżki masła,
  • 4 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • kieliszek rumu

Zagotować śmietanę z cukrem i masłem. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i wymieszać ze śmietaną. Dodać kieliszek rumu.

UWAGA tej polewy czekoladowej jest stanowczo za dużo. Mieszam zawsze około 4 łyżek śmietany z dwoma tabliczkami czekolady, bez masła i cukru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*