- 3 szklanki mąki (50 dag)
- 7 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 szkl. mleka
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szkl. cukru pudru
- powidła śliwkowe
Drożdże rozpuścić z 1/2 szkl. letniego mleka i łyżką cukru, zasypać 10 dag mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Masło stopić
Utrzeć jajka z cukrem, dodać przesianą mąkę, resztę mleka i szczyptę soli oraz rozczyn. Wyrobić ciasto. Po trochu wlewać ciepłe masło i wyrobić do wchłonięcia się tłuszczu.
Odczekać 1/2 godziny aż ciasto wyrośnie (powinno podwoić objętość).
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Wycinać kółka. Układać na nich powidła, przykrywać drugim kółkiem i starannie zlepiać.
Odkładać do wyrośnięcia.