Pączki

  • 3 szklanki mąki (50 dag)
  • 7 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • powidła śliwkowe

Drożdże rozpuścić z 1/2 szkl. letniego mleka i łyżką cukru, zasypać 10 dag mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

Masło stopić

Utrzeć jajka z cukrem, dodać przesianą mąkę, resztę mleka i szczyptę soli oraz rozczyn. Wyrobić ciasto. Po trochu wlewać ciepłe masło i wyrobić do wchłonięcia się tłuszczu.

Odczekać 1/2 godziny aż ciasto wyrośnie (powinno podwoić objętość).

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Wycinać kółka. Układać na nich powidła, przykrywać drugim kółkiem i starannie zlepiać.

Odkładać do wyrośnięcia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*