Odwracane ciasto ze śliwkami

  • 50 dag śliwek
  • 12 dag miękkiego masła
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 10 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag posiekanych migdałów
  • 3 łyżki cukru o grubych kryształach

Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć folią aluminiową i posmarować łyżką masła.

Resztę masła utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodając kolejno jajka. Wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do ucieranej masy.

Śliwki ułożyć na dnie tortownicy rozcięciem do góry, przykryć ciastem, wygładzić powierzchnię. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180°C. Następnie zdjąć brzeg formy i pozostawić ciasto przez 19 minut aby ostygło. Przełożyć na talerz śliwkami do góry i zdjąć folię.

Migdały przyrumienić na patelni bez tłuszczu. Wierzch ciasta posypać ostudzonymi migdałami i cukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*