Mazurek pomarańczowy

  • 10 dag migdałów
  • 2 cytryny
  • 50 dag pomarańczy
  • 50 dag cukru

 CIASTO:

  • 30 dag mąki krupczatki
  • 16 dag masła
  • 16 dag cukru pudru
  • 2 jajka (1 całe i 1 żółtko)
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zagnieść ciasto i rozwałkować cienko na dość dużej blasze. Upiec – około 25 minut w 200ºC.

Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w płatki.

Cytryny i pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach i usunąć pestki.

Owoce włożyć do rondla, dodać cukier i 1/8 litra wody.

Smażyć na gęstą, przejrzystą masę, często mieszając.

Zestawić z ognia, dodać płatki migdałowe i delikatnie wymieszać.

Masę rozsmarować na upieczonym placku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*