Mazurek Beaty

POLEWA:

  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag migdałów
  • 10 dag skórki pomarańczowej
  • 15 dag śliwek suszonych
  • 15 dag fig
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 25-30 dag masła
  • 30 dag cukru pudru
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki kakao

CIASTO:

  • 30 dag mąki krupczatki
  • 16 dag masła
  • 16 dag cukru pudru
  • 2 jajka (1 całe i 1 żółtko)
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie polewy:

Wszystkie bakalie drobno pokroić. Rodzynki można namoczyć w rumie. Proporcje i skład bakalii można zmieniać ale tak, aby utrzymać wagę 60 dag.

Margarynę rozpuścić w rondlu, dodać cukier i cukier waniliowy, mieszać aż się rozpuści. Odstawić z ognia i lekko przestudzić.

Rozbić jajka i wlać do tłuszczu (uważać aby jajka się nie ścięły).

Dodać kakao, bakalie, wymieszać lekko podgrzewając.

Przygotowanie ciasta

Zagnieść ciasto i rozwałkować cienko na dość dużej blasze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*