Kruche ciasteczka maślane

  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 1 jajko
  • 15 dag mąki
  • 15 dag mąki ziemniaczanej

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i mieszać tak długo, aż masa zgęstnieje. Mąki przesiać i porcjami dodawać do masy. Następnie dodać aromat i zmielone migdały.

Blachę wyłożyć pergaminem. Porcje ciasta przekładać do szprycy z okrągłą końcówką i na blachę wyciskać ciastka w kształcie kwiatków. Zaczynać od krążka w środku, następnie wyciskać po 4 płatki. Między ciastkami zostawić odstępy ponieważ w trakcie pieczenia ciasto nieco się rozlewa.

Piec 5-8 minut w temp. 200°C

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*