Cytrynowe muffins wg Tessy Capponi Borawskiej

Składniki:

  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki tartej skórki cytrynowej
  • 1/2 szkl. maślanki
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła

Składniki na 12 babeczek

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temp 200°C

Formę do muffins posmarować stopionym masłem.

Do dużej miski wsypać suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, skórkę cytrynową oraz szczyptę soli).

W drugim naczyniu wymieszać maślankę z jajami. Wlać do miski z suchymi składnikami.

Dodać stopione masło.

Szybko wymieszać aby połączyć składniki ale ciasto musi pozostać grudkowate. Łyżką przełożyć ciasto do formy.

Piec około 15 minut (patyczek wkłuty do środka ma być suchy po wyjęciu). Wyjmować z foremek po ostygnięciu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*