Colowe

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g cukru kryształu
  • 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

 

  • 250 g masła
  • 200 ml coca-coli
  • 75 ml mleka
  • 2 jajka

 

na polewę:

  • 1 czekolada z nadzieniem toffi
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%

 

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz coca-colę, wymieszać.

Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowaną masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180şC. Piec 40-50 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

 

Przygotować polewę: czekoladę połamać i stopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Gorącą polewę wylać na ciasto, odstawić do zastygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*