Ananasowo-kokosowe

Ciasto:

  • 250 g śmietanki kremówki
  • 200 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 300 g mąki
  • 1 op. proszku do pieczenia

Do ozdobienia:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 125 g masła
  • 200 g cukru
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 puszka ananasa

Przygotowanie:

  1. Śmietanę ubić na wpół sztywno i dodać cukier waniliowy, nadal chwilę ubijać.
  2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wkręcić do śmietany ubijając na puch.
  3. Ciasto wyłożyć na dużą cienką blachę posmarowaną tłuszczem.
  4. Piec 15 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C.
  5. Wiórki przyrumienić na złoty kolor na patelni (bez tłuszczu).
  6. Ananas odsączyć, drobno pokroić.
  7. Zagotować razem tłuszcz, cukier i mleko. Dodać przyrumienione wiórki kokosowe, ananasa i starannie wymieszać nie zdejmując z ognia.
  8. Ciepłą jeszcze i lekko gęstniejącą masę wyłożyć na podpieczone ciasto i ponownie włożyć do piekarnika.
  9. Piec w temp. 200°C przez 15-20 min. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*